Outcome 1 year after digestive surgery in malnourished, elderly patients, with an emphasis on quality of life analysis

Outcome 1 year after digestive surgery in malnourished, elderly patients, with an emphasis on quality of life analysis

Can J Surg 2013;56(2):128-134 | Full Text | PDF

Céline Zacharias, MD*; Thomas Zacharias, MD†

From the *Cabinet de medecine générale, Habsheim, and the †Service de chirurgie digestive et générale, Hôpital Emile Muller, Mulhouse, France

Abstract

Background: Quality of life data after digestive surgery in malnourished, elderly patients are rarely reported. What can we expect as 1-year outcomes in these high-risk patients after digestive surgery?

Methods: We conducted a prospective observational study in a digestive surgery department in a tertiary, nonacademic hospital in Mulhouse, France. Malnourished, older patients (according to the Nutritional Risk Index) undergoing digestive surgery between November 2007 and December 2008 were included and followed up for 1 year. Quality of life was measured by the European Organization for Research and Treatment of Cancer QLQ-C30 questionnaire at the end of the study period.

Results: We included 37 patients with a median age of 76 (range 66–86) years in our study. The mean global health status and quality of life score in 17 of 24 living patients 1 year after surgery was 68.6 (standard deviation [SD] 12.4), and no difference with the score of a reference population 70.8 (SD 22.1) was observed (p = 0.68). Inhospital mortality was 11% and morbidity was 70%.

Conclusion: The present study suggests that despite high postoperative mortality and morbidity, an acceptable quality of life can be achieved in malnourished, elderly survivors of digestive surgery.

Résumé

Contexte : Peu d’études ont analysé la qualité de vie chez les personnes âgées et dénutries après chirurgie digestive. Quels résultats peuvent être obtenus 1 an après chirurgie digestive chez ces patients à haut risque opératoire ?

Méthodes : Nous avons effectué une étude d’observation prospective dans le Service de chirurgie digestive au Centre hospitalier de Mulhouse, France. Les patients âgés et modérément ou sévèrement dénutris (selon le Nutritional Risk Index) soumis à une chirurgie digestive entre novembre 2007 et décembre 2008 ont été inclus et suivis pendant 1 an. La qualité de vie a été évaluée à l’aide du questionnaire de l’European Organization for Research and Treatment of Cancer QLQ-C30 à la fin du suivi.

Résultat : Nous avons inclu 37 patients avec un âge médian de 76 (66–88) ans dans notre étude. Chez 17 sur 24 patients vivants 1 an après l’opération le score moyen de qualité de vie était de 68.6 (écart-type [ET] 12.4) comparable à celui d’une population de référence 70.8 (ET 22.1; p = 0.68). La mortalité intra-hospitalière était de 11 % et la morbidité de 70 %.

Conclusion : Cette étude suggère que malgré une morbidité et mortalité élevée, les patients survivants, agés et dénutris peuvent retrouver une qualité de vie acceptable 1 an après chirurgie digestive.


Accepted for publication Jan. 19, 2012

Competing interests: None declared.

Contributors: Both authors contributed to study designed, acquired and analyzed data, wrote and reviewed the article, and approved its publication.

DOI: 10.1503/cjs.025411

Correspondence to: T. Zacharias, Hôpital Emile Muller, 20 rue du Dr Laennec, 68070 Mulhouse Cedex, France; zachariast@ch-mulhouse.fr