Analyzing the risk factors influencing surgical site infections: the site of environmental factors

Analyzing the risk factors influencing surgical site infections: the site of environmental factors

Can J Surg 2017;60(3):155-161 | PDF

Jose L. Alfonso-Sanchez, MD, PhD; Isabel M. Martinez, PhD; Jose M. Martín-Moreno, MD, PhD; Ricardo S. González, PhD; Francisco Botía, MD, PhD

Abstract

Background: Addressing surgical site infection (SSI) is accomplished, in part, through studies that attempt to clarify the nature of many essential factors in the control of SSI. We sought to examine the link between multiple risk factors, including environmental factors, and SSI for prevention management.

Methods: We conducted a longitudinal prospective study to identify SSIs in all patients who underwent interventions in 2014 in 8 selected hospitals on the Mediterranean coast of Spain. Risk factors related to the operating theatre included level of fungi and bacterial contamination, temperature and humidity, air renewal and differential air pressure. Patient-related variables included age, sex, comorbidity, nutrition level and transfusion. Other factors were antibiotic prophylaxis, electric versus manual shaving, American Society of Anaesthesiologists physical status classification, type of intervention, duration of the intervention and preoperative stay.

Results: Superficial SSI was most often associated with environmental factors, such as environmental contamination by fungi (from 2 colony-forming units) and bacteria as well as surface contamination. When there was no contamination in the operating room, no SSI was detected. Factors that determined deep and organ/space SSI were more often associated with patient characteristics (age, sex, transfusion, nasogastric feeding and nutrition, as measured by the level of albumin in the blood), type of intervention and preoperative stay. Antibiotic prophylaxis and shaving with electric razor were protective factors for both types of infection, whereas the duration of the intervention and the classification of the intervention as “dirty” were shared risk factors.

Conclusion: Our results suggest the importance of environmental and surface contamination control to prevent SSI.

Résumé

Contexte : La lutte contre les infections du site opératoire (ISO) passe entre autres par des études visant à clarifier la nature de nombreux facteurs essentiels de contrôle. Nous avons donc cherché à examiner le lien entre divers facteurs de risque, notamment de nature environnementale, et les ISO, dans une optique de prévention.

Méthodes : Nous avons mené une étude longitudinale prospective afin de recenser les ISO parmi tous les patients ayant subi une intervention chirurgicale en 2014 dans 8 hôpitaux de la côte méditerranéenne de l’Espagne. Nous nous sommes penchés sur les facteurs de risque liés au bloc opératoire, soit le degré de contamination fongique et bactérienne, la température et l’humidité ambiantes, le renouvellement de l’air et la pression d’air différentielle, et sur les variables liées aux patients, soit l’âge, le sexe, la comorbidité, l’état nutritionnel et le fait d’avoir reçu ou non une transfusion. Les autres facteurs pris en compte ont été l’antibioprophylaxie, le type de rasage (électrique ou manuel), la santé physique d’après la classification de l’American Society of Anesthesiologists, le type et la durée d’intervention et le séjour préopératoire.

Résultats : Les ISO superficielles étaient le plus souvent associées à des facteurs environnementaux, comme la contamination fongique (par 2 unités formant colonies) et bactérienne ou la contamination de surface. En absence de contamination du bloc opératoire, il n’y a eu aucune ISO. Les facteurs déterminants d’une ISO profonde ou touchant un organe ou une cavité étaient plus souvent associés aux caractéristiques du patient (âge, sexe, transfusion, alimentation par sonde nasogastrique et état nutritionnel mesuré par la concentration sanguine d’albumine), au type d’intervention et au séjour préopératoire. Enfin, l’antibioprophylaxie et le rasage électrique étaient des facteurs de protection contre les 2 types d’infection, tandis que la durée de l’intervention et la catégorisation de l’intervention comme étant « sale » étaient des facteurs de risques communs.

Conclusion : Nos résultats indiquent que le contrôle de la contamination environnementale et de surface est important pour prévenir les ISO.


Accepted Sept. 21, 2016; Early-released Feb. 1, 2017

Acknowledgements: This work was funded by the Spanish National Health Institute, grant 013/2145.

Affiliations: From the Department of Preventive Medicine, University of Valencia, Spain (Alfonso-Sanchez); the Department of Nursing, University of Valencia, Valencia, Spain (Martinez); the Preventive Medicine Service, University Clinic Hospital, Valencia, Spain (Martín-Moreno, González); and the Department of Preventive Medicine, Hospital Virgen de Arrixaca, Murcia (Botía).

Competing interests: None declared.

Contributors: J.L. Alfonso-Sanchez and J.M. Martín-Moreno designed the study. J.L. Alfonso-Sanchez, I.M. Martinez, R.S. González and F. Botía acquired the data, which all authors analyzed. J.L. Alfonso-Sanchez, I.M. Martinez, R.S. González and F. Botía wrote the article, which all authors reviewed and approved for publication.

DOI: 10.1503/cjs.017916

Correspondence to: J.L. Alfonso-Sanchez, Head of Preventive Medicine Service, University General Hospital Consortium, 46014 Valencia, Spain; jose.l.alfonso@uv.es